Live stream op facebook – een realtime experiment.

In het kader van Walk-Your-Talk is Tibaut De Wael met Ann Deraedt aan de slag gegaan om expertise op te doen in live streaming.  De Challenge die Sociale Media Buro lanceert, is onze trigger. Facebook leek ons voor doelgroep Hoger Onderwijs het best passende medium. We zijn niet zeker of live stream meer succes heeft dan juist een video online plaatsen. Dat zal dit experiment ons hopelijk leren.

Het is allemaal begonnen met een date op de Howest HR-technologiebeurs eind maart 2019.

Lopende actie “student van de week”

Hieronder vind je de lijst van de livestreams onder het motto iedere student van Netwerkeconomie zijn verhaal te laten doen.

stap 1: de aanleiding

Het begint bij een live date…

Ik krijg een testaccount voor Someflex bij het Start-up bedrijf Sociale Media Buro uit Tielt. Iedere avond neem ik braafjes een snackable DIY-videolessen door: video voor sociale media, LinkedIn, Contentkalender, Live inspiratiesessies tijdens de vakantie. Nieuwe inzichten in hapklare brokken van gemiddeld 10 minuten.

Ook de wekelijkse nieuwsbrief neem ik grondig door en zo neem ik de mei-challenge aan: ga live en win een Someflex Goodiebag. Ik ben wel een avontuur maar niet roekeloos ;-), dus ga ik aan de slag!

stap 2: de voorbereiding

1. Zoek een partner in crime

In de opleiding Netwerkeconomie staan ondernemersvaardigheden voorop. Via een aankondiging heb ik een enthousiasteling gezocht en gevonden. Voor mij werken samenwerkingen alleen als er intrinsieke motivatie is, en door voldoende diverse vragen telkens in de groep (studenten) te gooien, helpen we elkaar die te vinden.

1. De challenge naar de studenten
2. Een eerste reactie
3. Engaged 🙂

2. Leer kwaliteitsvolle video’s maken

Een microcursus van 20 minuten waarmee ik mijn kennis opdoe.

3. Maak promotie

Promotie heb ik op 2 kanalen gevoerd:

  • Facebook: mijn eigen persoonlijk kanaal + bedrijfspagina + uitgestelde berichten die 5 minuten na de livestream verschijnen zodat we op het moment zelf nog extra kijkers kunnen bereiken.
  • Twitter: tweets + via tweetdeck vooraf een uitgesteld bericht geplaatst zodat die 5 minuten voor de livestream verschijnen.
Doe de nodige promotie: hier op facebook en twitter – vooraf + uitgestelde berichten.

4. Werk samen

Collega Alain die het AudioVisual materiaal beheert voor de opleiding Journalistiek voorziet in basis technisch materiaal. Ik had nog niet door dat je best met je smartphone filmt :-s
Student Tibaut De Wael is sparring partner: ook hij wil zijn video skills oefenen. Bovendien is hij mijn houvast: zorgt voor de structuur van de livestream en ideeën zoals “student van de week”.

Stap 3: productie

Een babbel tijdens de lunchpauze zorgt voor professionele inhoud: Liesbeth Van Steenbrugghe zit volop in “plagiaat controle” modus. Een Tips en Advies sessie is nu gepast voor studenten (die liever video kijken dan lezen). Voorwaarde voor deelname: ik moet een script afleveren met de vragen om de eerste angsten te overwinnen. Resultaat: we hebben er beiden plezier aan beleefd.
Vanaf nu hebben we de smaak te pakken. Zonder script, enkel met een afgesproken startvraag gaan we wekelijks live onder het motto “student van de week”. Met dank aan Tibaut die alle studenten Netwerkeconomie in beeld wil brengen. De vraag is: hoe komt Tibaut in beeld:  een selfie?
We nemen een half uur voorbereidingstijd voor het testen van opstelling, beeld (soms 90 graden gedraaid) en geluid (verdorie lastig).
We hebben ook goed naar de experts van Sociale Media Buro gekeken en vooraf gaan we steeds kort live… om toch zeker te zijn dat alles werkt. In deze life stream kregen we de externe micro niet werkende. Na de uitzending hebben we dan nog een uur gezocht tot we het gevonden hebben. Nu moet de beeldkwaliteit nog verbeteren.

Stap 3: opvolging

Is livestream populair?

Dankzij een snackable video Helene@SocialeMediaBuro heb ik de moeite gedaan om naar de statistieken te kijken. Ze zijn snel toegankelijk en ik dacht altijd is lastig maar nu is dit euvel opgelost 🙂
Je kan zelf oordelen of onze 3 livestreams populair waren of niet?

Statistieken van (live) video’s op de Facebook pagina Netwerkeconomie.